Организација на патување може да биде забавна, но и напорна работа. Кои места да се посетат, а кои места да се тргнат од листата? Колку време да се помине во музеј, а колку време во пивницата од спротива? И како сите идеи за патување да се организираат добро и да се испланира времето.

Ова е листа за едни од најдобрите апликации за патување, кои ќе ви го олеснат тој дел . Сметнете ги и заштетеде си време за организација и носење мапи, документи, ливчиња по чантите и ранците кои и онака се преполни. Дел од нив се слободни за преземање без надомест, одвен оние на кои е потенцирано.

1. Trip Advisor

TripAdvisor (iOS | Android),

Не треба многу да се објаснува за оваа апликација, една од најстарите и најдобрите впрочем . За разлика од останатите апликации кои ги вклучуваат само поголемите градови, TripAdvisor има листа на атракции и места на посета дури и во најзафрлените места на земјината топка, заедно со ресторани, хотели и соби за издавање . Можете сами да се направите свој план на патување со места по ваш избор на  Trips feature. (Планот може да биде приватен или да го споделите со останатите)

2. Visit a City (Наш Избор)

(iOS | Android) помага да се решат два предизвици: колку долго да поминеш на едно место, и да го искористиш патувањето за да посетиш што повеќе атракции. Кога ќе ја приклучиш апликацијата таа ти прави свој план за патување, на основа на тоа колку дена ќе останувате таму. На пример ако одете во Милано на три денаапликацијата ви дава 4 различни планови за патување и тоа: (Top Attractions), (Family Plan), (Packed Itinerary), и (Easy Going). Апликацијата автоматски ги препознава местата за посета во ваша близина и ви кажува колку сте далеку на пример, три минути одење). It aисто така вклучува и препорачано време на таа атракција.

Апликацијата дозволува правење на сопствен план, исто така има можност да се направи download на градот за посета и потоа да се kористи offline.

3.Google Trips

Одличната Google Trips апликација (iOS | Android) прави многу работи скоро совршено. Ја внесуваш својата дестинација и кликаш на Things to Do, и излегуваат еден куп на категории, од основните (“Top Spots,” “Kid Friendly”), па до префинети (“Art Destinations,” “Parks and Gardens”). Тие можат да се видат на листата на мапата, и да се зачуваат за подоцна. Местата вклучуваат и работни саати, адреса

За подобро планирање, кликнете на Day Plans, што вклучива препорака за дневно планирање во ваша близина. Истиот план може да се направи по ваша желба со вклучување и исклучување од листата на други знаменитости. Бонус: Се ова може да се сметне пред патување и да се користи offline.

4.Rome2Rio

Забавниот дел од патувањето е да се осберат местата за забава. Што не е толку забовно? Како да стигнете таму? За среќа, Rome2Rio (iOS | Android) ги има одговорите. Апликацијата пребарува буквално секаков тип на транспорт да се стигне од точка А, до точка Б. (Автобус, Авион, Uber, Такси)

Кога ќе одберете две места, апликацијата покрај транспортацијата ви пишува и приближно трошокот за патување. Овие информации се само од информативен карактер, и не може да се букира преку апликацијата.

5. TripIt

TripIt (iOS | Android) . Апликацијата ги чува сите твои резервации , билети и патувања кои ги планираш долго време на едно место

Треба само да креираш account, да го внесеш твојот аеродром од каде што патуваш и толку! Еднаш кога ќе резервираш хотел, лет, патување, само прати го на plans@tripit.com и сите твои апликации ќе бидат на сигурно место. Можеш твојот календар да го пратиш на твоите пријатели, да ги видеш опциите за транспорт од едно место до други и уште многу, многу работи. Ова го има на бесплатната верзија која што е сосема доволна за обичен човек. Во случај ако вашите потреби за патувања се посебни, тогаш има опција и за про верзија по цена од 49 евра годишно.